Raamtheater Wormer

Doldwaze voorstelling van Raamtheater

Het thema van dit blijspel is actueel en herkenbaar. Het gaat over mensen in een straat waar de grote prijs van de postcode- loterij is gevallen. Iedereen wint, is rijk en viert feest. Met uitzondering van één familie. Mevrouw heeft onlangs de loterij opgezegd.
In feite is het een soort nachtmerrie. Het zal je maar overkomen. Maar schrijver Ton Davids beziet het luchtig en maakt er een vrolijke boel van. Met bier en daar een kritische noot, een vleugje ironic en een wijsheid als 'we hebben niet gespeeld en toch ben ik alles kwijt'.
Het Raamtheater zag met 'De verliezers' de kans schoon voor een doldwaze voorstelling en haalde alles uit de kast. Goed gecaste spelers die Oink kunnen overdrijven, een inventief decor, extravagante outfits, feestmuziek, videoprojectie en geluid. Een prima vondst was om het stuk dicht bij huis te halen. Gewoon Wormer, in de Fortuinstraat. De familie van Gorp wint niets. Het camerateam van de postcodeloterij legt alles vast. Moeder Trees is de gebeten hond. Voelt zich schuldig en raakt in een diepe depressie. Francis IJseldijk vond een goed evenwicht tussen extreem en ingetogen spel en raakte met haar radeloze monoloog voor de ca-mera zelfs een gevoelige snaar.
Echtgenoot en snackbarhouder Fred, bekwaam neergezet door Dirk Rönitz, is woedend,
maar draait bij als zijn gehaktballen voor senioren een succes zijn. Gothicdochter Nienke ver-keert in hogere sferen en verstopt zich. Dochter Sophie bloeit op voor de camera en ruikt haar kans. Laura Brehm kon haar typetje goed aan. Melissa Daas was wat te schuchter als mediachick, maar het kon ermee door.
De winnaars, gespeeld door Marja Hooijschuur, Marcel van Tol en Martha Veken, mochten overacten en deden dat met verve. Marcel Meijer had het lastig als wijsneuzige, louche advo-caat. Ellen Klijn zette een gehaaide presentatrice neer. Foes- lief en gepolijst voor de camera (in handen van Jan Waal), buiten beeld een chagrijnig kreng.
Voor de vette lach, zo'n lach die door de hele zaal golft, zorgde Nel Brehm als de bijdehante oma Van Gorp. Aanvankelijk beperkte de volgepakte zaal zich tot gegrinnik, maar in het tweede deel, als Brehm in een mallotig gehaktbalpak een act opvoert voor een reclamespot, werd het hilarisch. Dat het een beetje plat werd (de gehaktballen veroorzaken heftige diarree) scheen niemand te deren. Het publiek beloonde het Raamtheater met een staande ovatie.
SASKIA NASSENSTEIN

Het Raamtheater met De verliezers' van Ton Davids. Regie: Mieke Freyée. Gespeeld op 20 en 21/11 in Dorpstheater Wormer. Gezien op 20-11-2009.

Recensie De verliezers in het Noord-Hollands Dagblad van 23 november 2009
Raamtheater Wormer    info@raamtheater.nl