Raamtheater Wormer

De schrijfster Marianne van Vliet over het stuk Oud en Nieuw:

Met heel veel plezier heb ik het stuk Oud en Nieuw voor het Raamtheater geschreven.

Bij veel rollen wist ik al, welke acteur van het Raamtheater die moest gaan spelen, zodat ik hun specifieke stijl extra kon benutten. De leesavonden met de hele groep in januari en februari 2008 waren voor mij als schrijver iedere keer een feestje. Ik hoorde precies wat werkte en ging met die informatie snel naar huis om verder te schrijven, meestal diezelfde donderdagavond laat nog.

Het is een dwaas, komisch en tragisch stuk geworden, over eenzame en gelukkige mensen, die allen op hun manier proberen te overleven in rouwe stadsleven van deze tijd. Zij ontmoeten elkaar in het buurtcafé, op het moment dat de feestdagen er weer aankomen.


Korte inhoud

Oud en Nieuw speelt zich af in een buurtcafé in de grote stad. De Bareigenaar organiseert jaarlijks het Oud en Nieuw feest voor de stamgasten. Hoe vieren we dit jaar oud en nieuw vragen de stamgasten zich af. Alleen op een kamertje, groots en meeslepend, of met een minnaar in het buitenland? Ieder heeft zijn eigen ideeën over het feest. De een komt er al jaren, de ander voor het eerst.  Een aantal dames van de aanpalende fitnessclub drinken
's ochtends cappuccino in het café en zorgen voor nieuw leven in het vastgeroeste leven van de stamgasten.  Alhoewel, vastgeroest, niet voor lang, want achter de meeste van die vaste gasten blijkt een verborgen leven te zitten.
Boven het café woont een verlichte vrouw. Hoe komt zij daar en wie onderhoudt haar? Alles zal duidelijk worden op de bewuste oudejaarsavond.
Oud en nieuw ook op een andere manier. Het oude vertrouwde leven van schoonmaken en verzorgen van de barjuffrouw, tegenover het nieuwe leven van een elektronica expert, die bijna alleen nog in turbotaal kan spreken.

De grote groep spelers en regisseuse.
Raamtheater Wormer    info@raamtheater.nl