Raamtheater Wormer

Raamtheater op dreef
met Plezier voor Vier

Vrijdagavond gezien in het Dorpstheater te WORMER, het Raamtheater met Plezier Voor Vier van Richard Harris en Leslie Darbon. Regie: Tom Ruiter.
Veel gezelschappen verkijken zich op blijspelen zoals Plezier Voor Vier. Mensen aan het lachen maken blijkt meestal toch iets moeilijker dan van tevoren werd gedacht. Vandaar dat ik met enige reserve deze voorstelling van het Raamtheater tegemoet zag. Gelukkig bleek mijn vrees geheel ongegrond.
Plezier Voor Vier gaat over een echtpaar van middelbare leeftijd (Clara en George) en een jong stel (Nico en Janet), die zonder dat ze dat van elkaar weten aan partnerruil doen. Clara wordt bijgestaan door Sandra (Marja Hooijschuur), een vriendin van haar, die een 'Lieve Sandra'-rubriek heeft in een tijdschrift. Als Jaap, de vader van Janet, op het toneel verschijnt, worden de vier door toeval bij elkaar gebracht en komen ze achter de waarheid.
De humor van het stuk zit niet in die uiteindelijke ontknoping, maar juist in de uitgebreide verwikkelingen en verwisselingen die daarvóór plaatsvinden. Om hierin het overzicht te houden, is een duidelijke en heldere regie noodzakelijk en die was er. Daar had Tom Ruiter, de debuterende regisseur, voor gezorgd. Alle overbodige fratsen waren weggelaten zodat de tekst voor zich kon spreken.
Het podium was in tweeën verdeeld. Links het burgerlijke huis van Clara en George, rechts het moderne, studentikoze appartement van Janet. Werd er aan de ene kant gespeeld dan was het aan de andere kant donker en andersom. Dat waren de enige twee lichtstanden en meer was ook niet nodig.
Wim Alberts, die zijn zilveren toneeljubileum vierde, zette George neer als een geweldige sukkel die er alles aan doet om bij zijn nieuwe vriendin in de smaak te vallen. De vraag blijft natuurlijk wat de nuchtere Janet (Francis Rozemeijer) in hem ziet; heeft ze dan echt een vaderfiguur nodig?
De vrouwen zijn duidelijk sterker dan de mannen; ook Nico (Sandor Olboeter Verhoeven) is een beetje een slappeling die binnen de kortste keren op de knieën gaat voor de nog steeds verleidelijke Clara (Nel Brehm). Jaap (Loek Weenink) is door alle verwarring al snel compleet het spoor bijster, maar hij is wel degene die het mysterie uiteindelijk oplost, overigens zonder dat zelf door te hebben.
Alle personages werden met een bepaalde vanzelfsprekendheid neergezet en kwamen dan ook zeer geloofwaardig over. En dat is de enige manier om een blijspel als Plezier Voor Vier echt te laten slagen.
MURIEL BLAES
 

Raamtheater Wormer    info@raamtheater.nl